Mikä määrä kehitysapua on optimaalinen?

Kehitysavusta ollaan monta mieltä. Joidenkin mielestä tarjoamme sitä liian vähän, toisten mielestä liikaa. Oletko koskaan miettinyt, mikä on oikea määrä kehitysapuun?

Minun on vaikea lähestyä asiaa muutoin kuin ratkaisukeskeisesti. Oikean rahallisen arvon määrittäminen tarkoittaa sitä, että on mittarit joilla menestystä tässäkin asiassa mitataan. Käsittääkseni nyt keskitytään vain rahapotin absoluuttiseen summaan sen sijaan, että mitattaisiin millaista muutosta rahalla kohdemaassa on konkreettisesti saatu aikaan. Ilman mittareita maksettava summa voidaan yhtä hyvin keksiä hatusta.

Eli jos mietitään onko parempi että maksamme kehitysapua 2 miljardia vai 3 miljardia, ilman mittareita sillä ei ole mitään merkitystä. Emme voi tietää kohdistuuko raha hätää tarvitseville, vai meneekö se esimerkiksi afrikkalaisen heimopäällikön luksusuatokokoelmaan. Sama ongelma on projektirahoituksissa. Jos projektien vaikutusten määrittämiseen ei ole mittareita, ovat kehitysavun varjolla tehtävät projektit turhia.

Näistä kehitysavun tuloksista on hyvin vähän saatavilla tietoa. Sen sijaan rahasummat löytyvät aina valtion budjetista. Onko tässä mielestäsi ristiriita? Ulkoministeriö listaa joitakin asioita joita kehitysavulla on tehty, mutta näistäkin puuttuvat vaikutusarvioinnit. Esimerkiksi 1,5 miljoonaa naista sai 2015-2017 seksuaali- ja terveyspalveluita. Mitä sitten tapahtui? Vähenikö syntyvyys, paraniko ihmisten terveys? Emme saa koskaan tietää, mutta ainakin jotain tehtiin.

Mitä mieltä olet kehitysavusta? Kirjoita kommentti.

2 thoughts on “Mikä määrä kehitysapua on optimaalinen?

 • 8.12.2020 at 17:39
  Permalink

  Kansojen yhteisön (FN) tulee selvittää tilanne. Eurooppa (EU) maksanee kohtuuttoman paljon. Maailmankauppavaltio Kiina – paljonko se maksaa ja montako pakolaista se ottaa vastaan? EU tuottaa ”pakolaisia” Eurooppaan ja kasvattaa siten kehitysapua täälläkin olijoille maksettavaksi.

  Reply
 • 8.12.2020 at 22:15
  Permalink

  Rahat pitäisi saada kotimaan kehittämiseen

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *