Miksi valmista rataverkkoa ei hyödynnetä päästöttömään liikenteeseen?

Ilmaston pelastamiseksi tarvitaan vähäpäästöisiä tapoja liikkumiseen. Ainoa täysin puhdas tapa liikkua on rautatieliikenne riippuen toki käytettävästä kalustosta. Raideliikennettä kun voidaan hoitaa sekä diesel- että sähkökalustolla. Ylipäätään joukkoliikenteen suosiminen yksityisautoilun sijaan on suositeltavaa(viimeistään sitten jos/kun korona joskus jää taakse).

Valitettavasti olemassaolevaa rautatieverkostoa ei syystä tai toisesta hyödynnetä tällä hetkellä riittävästi. Otetaan esimerkiksi Oulun seudulla Raahe-Oulu-ratayhteys. Tällä välillä on erittäin tiheää työmatkaliikennettä molempiin suuntiin. Raahessa SSAB on suuri työnantaja johon Oulusta ajetaan sankoin joukoin, toisaalta esimerkiksi Oulun IT-sektori työllistää lukuisia raahelaisia. Perinteisinä ruuhka-aikoina tie on tukossa koska autoilijoita on niin paljon. Samaan aikaan kuten jo aikaisemmin sanoin, välillä olevaa rautatieyhteyttä ei hyödynnetä. Mksi?

Toinen esimerkki on Etelä-Pohjanmaan vilkkain taajama, eli Seinäjoen seutu käsittäen pienempiä kuntia aina Kaskisista Seinäjoelle saakka. Tällä välillä on paljon työmatkaliikennettä Seinäjoelle, mutta samaan aikaan myös vain tavaraliikenteessä käytettävä Suupohjan raideyhteys. Miksi tätäkään raideosuutta ei hyödynnetä vähäpäästöisen liikenteen aikaansaamiseksi?

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on ottanut kantaa liikenteen päästöjen vähentämiseen radikaalisti. Joukkoliikenteen kasvattaminen muun muassa näillä mainitsemillani osuuksilla olisi askel kohti vähäpäästöisempää liikennettä. Vastaavia käyttämättömiä raideosuuksia on varmasti muuallakin maassamme. On valitettavaa, että meillä on ratainfraa jota ei käytetä täysimääräisesti.

Näiden raideosuuksien kannattavuutta ei ole käsittääkseni edes esiselvitetty. Olisiko nyt sen aika? Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa 2018. Tavoitteena on, että kilpailutettu liikenne alkaa kesäkuussa 2022. Voisiko jokin uusi toimija ottaa nämä yhteydet huolehdittavakseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *