Hallituksen tulevaisuusinvestoinnit eivät ole investointeja

Hallitus on useaan otteeseen hallituskauden aikana perustellut rahan jakamista eri kohteisiin tulevaisuusinvestointeina. Viimeksi eilen hallitus kertoi investoivansa koulutukseen, ilmastotoimiin, luonnonsuojeluun sekä kehitysapuun. Tällä kertaa veronmaksajien rahoja heitellään maailmalle 350 miljoonaa euroa.

Määritelmän mukaan:”Julkisissa investoinneissa oleellista on pitää lainanhoitokulujen määrä tuotannon kasvua pienempänä, ja kiinnittää huomiota julkisten investointien hyödyllisyyteen, tehokkuuteen ja vaikuttavuuteen, eli siihen, että niillä saadaan lisättyä yhteiskunnan hyvinvointia kestävällä tavalla.”

Mitään vaikuttavuusarviota esimerkiksi rahan kylvämisestä kehitysapuun eli pois maastamme emme ole saaneet. Silti tätä kuvataan ikään kuin investointina tulevaisuuteen. Koulutukseen menevät rahat koskevat koulutusvelvollisuuden pidentämistä, jonka takana edes opettajat eivät ole, sillä uudistuksen mukana laskee myös opetuksen taso. Näin ollen tämäkin ”investointi” lienee vaikutusarvoltaan negatiivinen.

On hyvä, että pidämme ilmastosta ja luonnosta huolta, mutta meidän ei tule tehdä sitä sen kunnianhimoisemmin kuin muutkaan, jotta pystymme säilyttämään kilpailukyvyn esimerkiksi teollisuudessa. Jo nyt on nähty kuinka polttoaineverojen korotukset ovat välittömästi vaikuttaneet tehhtaiden alasajoon.

Ei pidä ymmärtää väärin, hallitus on tehnyt hyviäkin päätöksiä, mutta tämä kansalaisille valehtelu ja rahan kylväminen investoinnin nimellä on meidän äänestäjien aliarvioimista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *