Hallituksen energiapolitiikka on järjetöntä – kerron miksi

Työhöni kuuluu osittain firmani energiahuoltovamuudesta huolehtiminen. Jo viime vuonna oli trendinä etsiä turpeelle korvaavia energiamuotoja, sillä kuten hyvin tiedetään, turpeen tuotantoa ollaan ajamassa maassamme alas. Alkutalvena on tullut hyvin selväksi se, miten vaikea tätä hallituksen ajamaa tavoitetta on noudattaa. Ja myös se, kuinka järjetöntä tämä kaikki on!

Hommahan menee niin, että kotimaasta ei korvaavaa polttoainetta löydy vaan se joudutaan laivaamaan maahamme ulkomailta. Sama trendi koskee kaikkia suuria lämpö/voimalaitoksia. Tarkkasilmäinen huomaakin mitä nyt on tapahtumassa, hallitus tappaa turvetyöpaikat Suomesta ja raha siirretään ulkomaille. Ulkomailta energia rahdataan laivoilla Suomeen, koska tavara tuodaan kaukaa voi kukin mietiskellä mikä on näiden rahtilaivojen päästömäärä hauraaseen ilmakehäämme.

Eikä tässä vielä kaikki. Kuiva turve palaa korkeammalla lämpötilalla ja puhtaammin kuin esimerkiksi polttohake tai energiapuu. Jos turvetta edes sekoitettaisiin puutavaran joukkoon, kasvattaisi tämä kattiloiden hyötysuhdetta merkittävästi. Tällä hetkellä tilanne on siis se, että osa tänne laivatusta bioenergiasta jätetään kokonaan hyödyntämättä koska märempi metsätavara palaa alhaisemmalla lämmöllä ja tämä taas laskee kattiloiden hyötysuhdetta.

Jos menen lopuksi hieman politiikkaan, ihmettelen suuresti kuinka Keskusta hallituksessa on päästänyt tämän tapahtumaan. Turvetuotanto on ollut maaseudulla perinteinen työllistäjä, etenkin nuorille. Entä mahtoiko hallitus hahmottaa kokonaiskuvaa päätöstensä vaikutuksista? Paljonko globaalit päästöt nyt vähenivät kun kotimainen energiatuotanto ulkoistettiin muille maille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *